Symposium | Escape Routes: Survival Navigation

start date
31
October 2020
end date
31
October 2020
time
10:30am
venue
Bangkok Art and Culture Centre (BACC)

The Year of the Rat, 2020, will be remembered for many reasons. From one crisis to another, the aftershock will take long to recover. Apart from the Coronavirus (COVID- 19) that has hit humankind with grave consequences, the world still faces trade wars, territorial disputes, demonstrations, riots, racism, inequalities, terrorism, migration, and climate destruction.

With the launch of the Bangkok Art Biennale on the theme of Escape Routes, Bangkok has become one of the few cities to proceed with an international art event during the pandemic in 2020.

Bangkok Art Biennale Symposium 1 starts the series of discussion by scholars, critics, writers, artists on issues of art and survival. Topics related to the New Normal range from climate change, diaspora, cultural power, identity politics, participatory art, art economics, art resistance and submission.

--- Morning Session ----

Registration starts at 10.00am

1. Survival Navigation

Hours: 10.30 – 11.00 (30 min.)

Survival Navigation by Prof. Dr Apinan Poshyananda, Chief Executive and Artistic Director, Bangkok Art Biennale 2020

2. The New Abnormal

Hours: 11.00 – 12.00 (1 hour)

Gwen Robinson, President, FCCT, Bangkok, Editor-at-large, Nikkei Asian Review and Senior Fellow, Institute of Security & International Studies, Chulalongkorn University

Maren Niemeyer, Director, the Goethe Institut, Bangkok

Dr Gridthiya Gaweewong, Artistic Director, Jim Thompson Art Center

--- Lunch Break (1 hour) ---

--- Afternoon Session ----

3. #Fortune Shelt[Tell]er by New-Territories with ...

Live Performance at 9th Floor

Hours: 13.00 – 13.45 (45 min.)

Remark: This event is open to the public, no registration required

Meanwhile, Kassandra, the Collapsologyst Oracle, has not ceased to assume the guardian of our tomorrow drama and decay. As the permanent tenant of this mycelium shelter, extracting its flourishing medicinal mushrooms, she digests the antidote to her forgetfulness, her loss of memory, her inability to remember her predictive visions.... Our future seems spoiled.... On the side, she triggers the cycle of robotic, repetitive throbbing humification processes, via a ‘male’ machinist AI, with which she whispers her feminist rumblings , her doubts, her amnesia, something as a intentional loss of flavors... and suspended time... passes... in the boredom of her daily routine...

Actor/ Caitlin Lee Haas-Chullasapy

4. Escapetopia

Hours: 14.00 – 15.00 (1 hour)

Panu Boonpipattanapong, art critic and columnist

Luckana Kunavichyanont, curator and former Director, Bangkok Art and Culture Centre, Bangkok

Brian Curtin, writer and curator

5. Survival Routes

Hours: 15.00 – 17.00 (2 hours)

Melati Suryodarmo (Indonesia)

Pen-Ek Ratanaruang (Thailand)

Araya Rasdjarmrearnsook (Thailand)

Michael Shaowanasai (Thailand)

Rushdi Anwar (Kurdistan-Australia)

6. BAB Curatorial Team

Hours: 17.15 – 18.30 pm (1 hour)

Apinan Poshyananda, Wutigorn Kongka, Dow Wasiksiri, Ong Puay Khim, Sun Wenjie

Q & A with the curators

Hours: 18.30 – 19.00 pm (30 min.)

-------------

Event will be conducted in English and moderated by: Manuporn Luengaram and Chomwan Weeraworawit Huang

Registration: Starts from 10.00 am

For general public, please pre-register your seat for the panel(s) at https://bit.ly/31HjgsX

Registration opens from October 28, 1pm onwards

The Year of the Rat, 2020, will be remembered for many reasons. From one crisis to another, the aftershock will take long to recover. Apart from the Coronavirus (COVID- 19) that has hit humankind with grave consequences, the world still faces trade wars, territorial disputes, demonstrations, riots, racism, inequalities, terrorism, migration, and climate destruction.

With the launch of the Bangkok Art Biennale on the theme of Escape Routes, Bangkok has become one of the few cities to proceed with an international art event during the pandemic in 2020.

Bangkok Art Biennale Symposium 1 starts the series of discussion by scholars, critics, writers, artists on issues of art and survival. Topics related to the New Normal range from climate change, diaspora, cultural power, identity politics, participatory art, art economics, art resistance and submission.

--- Morning Session ----

Registration starts at 10.00am

1. Survival Navigation

Hours: 10.30 – 11.00 (30 min.)

Survival Navigation by Prof. Dr Apinan Poshyananda, Chief Executive and Artistic Director, Bangkok Art Biennale 2020

2. The New Abnormal

Hours: 11.00 – 12.00 (1 hour)

Gwen Robinson, President, FCCT, Bangkok, Editor-at-large, Nikkei Asian Review and Senior Fellow, Institute of Security & International Studies, Chulalongkorn University

Maren Niemeyer, Director, the Goethe Institut, Bangkok

Dr Gridthiya Gaweewong, Artistic Director, Jim Thompson Art Center

--- Lunch Break (1 hour) ---

--- Afternoon Session ----

3. #Fortune Shelt[Tell]er by New-Territories with ...

Live Performance at 9th Floor

Hours: 13.00 – 13.45 (45 min.)

Remark: This event is open to the public, no registration required

Meanwhile, Kassandra, the Collapsologyst Oracle, has not ceased to assume the guardian of our tomorrow drama and decay. As the permanent tenant of this mycelium shelter, extracting its flourishing medicinal mushrooms, she digests the antidote to her forgetfulness, her loss of memory, her inability to remember her predictive visions.... Our future seems spoiled.... On the side, she triggers the cycle of robotic, repetitive throbbing humification processes, via a ‘male’ machinist AI, with which she whispers her feminist rumblings , her doubts, her amnesia, something as a intentional loss of flavors... and suspended time... passes... in the boredom of her daily routine...

Actor/ Caitlin Lee Haas-Chullasapy

4. Escapetopia

Hours: 14.00 – 15.00 (1 hour)

Panu Boonpipattanapong, art critic and columnist

Luckana Kunavichyanont, curator and former Director, Bangkok Art and Culture Centre, Bangkok

Brian Curtin, writer and curator

5. Survival Routes

Hours: 15.00 – 17.00 (2 hours)

Melati Suryodarmo (Indonesia)

Pen-Ek Ratanaruang (Thailand)

Araya Rasdjarmrearnsook (Thailand)

Michael Shaowanasai (Thailand)

Rushdi Anwar (Kurdistan-Australia)

6. BAB Curatorial Team

Hours: 17.15 – 18.30 pm (1 hour)

Apinan Poshyananda, Wutigorn Kongka, Dow Wasiksiri, Ong Puay Khim, Sun Wenjie

Q & A with the curators

Hours: 18.30 – 19.00 pm (30 min.)

-------------

Event will be conducted in English and moderated by: Manuporn Luengaram and Chomwan Weeraworawit Huang

Registration: Starts from 10.00 am

For general public, please pre-register your seat for the panel(s) at https://bit.ly/31HjgsX

Registration opens from October 28, 1pm onwards